У оквиру 92. међународног пољопривредног сајма, одржаног од 17. до 22. маја 2025. у Новом Саду, 22. маја организована је конференција „Безбедност хране – инспекцијски надзор као гарант здравља потрошача” од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Министар, проф. др Драган Гламочић је отворио конференцију и након поздравне речи, нагласио да је управо тема безбедности хране изазвала највеће интересовање јавности током пољопривредног сајма. Проф. др Гламочић је истакао да министарство којим руководи не обухвата  само ресор пољопривреде, већ je и институција која води рачуна о безбедности и квалитету хране коју конзумирају грађани Србије. Као свој приоритет је ставио приближавање министарства грађанима, у циљу разумевања да управо од рада министарства зависи њихово здравље и квалитет живота. Министар је похвалио рад инспекцијских служби, посебно ветеринарске, али је и указао на значај интегрисаног система управљања ризицима, у који су укључене и фитосанитарна и пољопривредна инспекција Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и санитарна инспекција Министарства здравља. Такође, министар је најавио даље јачање капацитета Дирекције за националне реферeнтне лабораторије, као централне лабораторије за квалитет млека.

На конференцији су излагања имали и представници Дирекције: Саша Билек, начелник лабораторије за физичко-хемијска испитивања хране и хране за животиње и др Милица Јоветић, виши саветник и аналитичар у истој лабораторији. Они су укратко представили рад и обим испитивања Дирекције, а потом одржали презентације на тему „Лабораторијске анализе са фокусом на остатке средстава за заштиту биља и тешке метале у храни биљног порекла”.

Саша Билек је презентовао значај лабораторијских анализа остатака пестицида, са освртом на методе и аналитичке технике које се за ову сврху примењују. Истакнута је и важност адекватних ресурса: опреме, референтних материјала и високо обученог особља. Колега Билек је презентовао и изузетне резултате учешћа лабораторије за физичко-хемијска испитивања хране и хране за животиње у међународним PT (proficiency testing) програмима организованим од стране референтних лабораторија Европске уније у области пестицида.

Др Милица Јоветић је представила опрему и методе за испитивања тешких метала која се користе у лабораторији за физичко-хемијска испитивања хране и хране за животиње Дирекције. Такође, подсетила је на изворе контаминације хране и ефекте које тешки метали имају на здравље људи и животиња. Др Јоветић је дала увид у законску регулативу везану за контаминенте у храни и храни за животиње, која се примењује у Републици Србији и Европској унији.

Тамара Бошковић и Љиљана Ивањац су испред Управе за ветерину презентовале законску регулативу у области безбедности хране, као и последње акције које је спровела ветеринарска испекција.

Ненад Вујовић је испред Пољопривредне испекције говорио на тему „Храна биљног порекла као ризик; Резултати рада и планови; пријаве потрошача и закључци”, са посебним освртом на палмино уље и заблуде и истине приликом његовог коришћења.

На крају конференције, на тему „Правила декларисања, означавања и рекламирање хране у Републици Србији” говорио је мр Бранислав Ракетић из Сектора за пољопривредну политику. Он је истакао значај правилног декларисања производа и указао на најчешће обмане приликом декларисања хране.