U Portugalu, grad Braga, 14-15. maja. 2024. godine održan je sastanak menadžera evropskih banaka biljnih gena. Skupu je prisustvovalo 26 učesnika iz 19 evropskih zemalja.

foto: www.ecpgr.org
 

Sastanak mreže menadžera evropskih banaka gena organizovan je u okviru Evropskog kooperativnog programa za biljne genetičke resurse – European Cooperative Programme for Plant Genetic Resources (ECPGR). Naša zemlja je član ovog programa još od osnivanja 1980. 

Na poziv predsedavajućeg ove mreže i ljubaznošću zemlje domaćina Porugalije, održan je prvi sastanak mreže.

Domaćin skupa Portugalija predstavila je svoj Nacionalni istraživački institut za poljoprivredu i veterinu (INIAV), koji pripada mreži Referentnih laboratorija Evropske unije, a u čijem sastavu je i Banka biljne germplazme Portugalije (Portuguese Plant Germplasm Bank – BPGV) u Bragi. 

Tom prilikom učesnici skupa su obišli kompleks Banke bilje germplazme Portugalije (BPGV), kada su rukovodioci i zaposleni predstavili svoj rad, laboratorije, klima komore, in-vitro komore za rast biljaka i ogledno polje za regeneraciju i umnožavanje uzoraka. 

Cilj ovog skupa je stvaranje mreže menadžera evropskih banaka gena tako da sve evropske banke gena razviju i postignu ujednačen Sistem kvaliteta za banke gena. Ideja je i stvaranje jedinstvenog sajta gde bi sve banke biljnih gena Evrope imale svoju prezentaciju, ali i kao mesto za razmenu svih protokola, propisa, standarda i idejnih rešenja za brojna pitanja u upravljanju biljnim genetičkim resursima za hranu i poljoprivredu.

Predstavnik Srbije na sastanku i član Mreže menadžera evropskih banaka gena je dr Maja Ječmenica, rukovodilac Banke biljnih gena, Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede. 

Korisni linkovi:

https://www.iniav.pt
https://food.ec.europa.eu/horizontal-topics/european-union-reference-laboratories_en 
How_to_use_the_network_in_the_best_possible_way_Lise_Lykke_Steffensen.pdf (ecpgr.org)