Na poziv Ministarstva poljoprivrede Kraljevine Holandije uz aktivno učešće Ambasade Holandije u Beogradu, a posebno Atašea za poljoprivredu gospodina Koen Van Ginneken i gospođe Mile Mirković, kao rezultat nastavka zajedničke saradnje u fitosanitarnoj oblasti između dve zemlje u periodu od 17. do 19. oktobra 2022. godine, organizovana je poseta relevantnim institucijama u Holandiji. Delegaciju su činili predstavnici Uprave za zaštitu bilja, predstavnici DNRLa, laboratorije činioci fitosanitarne kontrole Republike Srbije. Predstavnici Direkcije za nacionalne referentne laboratorije predvođeni direktorom Goranom Zebićem, šefom fitosanitarne laboratorije za fitosanitarna ispitivanja i ispitivanja kvaliteta semena Aleksandrom Božić i analitičarem za molekularno biloška ispitivanja biljnih patogena Marijom Milenković posetili su tri laboratorije za fitosanitarna ispitivanja, proizođače i skladišta semenskog krompira Kraljevine Holandije.

Prvog dana organizovana je radna poseta Naktuibouw, Roelofarendsveen, Holandskoj inspekcijskoj služba za hortikulturu koja promoviše i prati kvalitet proizvoda, procesa i proizvodnih lanaca u sektoru hortikulture. Glavni fokus bio je na analizi sadnog materijala, nacionalnog i međunarodnog porekla.

Drugog dana posetili smo Holandski institut za monitoring vektora, invazivne biljke i zdravlje biljaka Netherlands Institute for Vectors, Invasive plants and Plant health (NIVIP) Wageningen, koji je jedna od činilaca konzorcijuma Evropskih referentnih laboratorija za bakterije. dr Maria Bergsma- Vlami, sa svojim saradnicima prezentovala je aktivnosti rada NIVIP, kao nacionalne referentne laboratorije za bakterije, specijalizovana i odgovorna je za održavanje standarda za rutinska testiranja i obezbeđivanje uputstava i podrške za zvanične laboratorije u sistemu nadzora za usvajanje (među)nacionalnih standarda i protokola.

Direkcija za nacionalne referntne laboratorije prezentovala je svoj rad i aktivnosti delovanja u oblasti fitosanitarne analize, izvršena je razmena iskustva i razmotrena mišljenja oko produbljivanja saradnje između laboratorija.

Nakon uvodnih sastanaka i obostrano prezentovanih radnih aktivnosti, izvršena je neposredna razmena znanja i iskustava u svakodnevnom laboratorijskom radu u samim laboratorijama i stakleniku NIVIPa, sa posebnim osvrtom na analizu Clavibacter michiganensis subps. sepedonicus u semenskom krompiru.

Poseta proizvođačima semenskog krompira sa osvrtom na skladištenje način i uslove čuvanja, kalibracije, pakovanja, kontrole i distribucije semenskog krompira.

Poseta je završena trećeg dana, centralnoj laboratoriji za ispitivanje semenskog krompira u Kraljevini Holandiji, NAK laboratoriji u Emmelordu.

Na licu mesta prezentovan je celokupan proces ispitivanja imunoflorescentom metodom koja je trenutno glavna skrining metoda za analizu u Kraljevini Holandiji, što je omogućilo da se na licu mesta razmene iskustva u oblasti rada.

Na završnom sastanku predstavnici Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede Kraljevine Holandije, razmotrili su rezultate posete i dogoverene su dalje aktivnosti za nastavak saradnje u korist obe zemlje. 

O poseti i saradnji dve zemlje možete videti na:
https://www.agroberichtenbuitenland.nl/actueel/nieuws/2022/10/28/serbia-eu