Direkcija za nacionalne referentne laboratorije DNRL, ugostila je delegaciju ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede predvođenu ministarkom Jelenom Tanasković i delegaciju Evropske unije u Republici Srbiji predvođenu Ambasadorom Emanuelom Žiofreom.

Poseti je prisustvovala i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević. Direktor Direkcije za nacionalne referentne laboratorije Goran Zebić upoznao je delegacije Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede i Evropske unije sa radom laboratorija u sastavu Direkcije i prezentovao opremu nabavljenu iz fonda dvostruke namene EU.

Ministarka Jelena Tanasković je tom prilikom istakla da u DNRL postoji mnogo primera dugogodišnje uspešne saradnje Delegacije EU u Srbiji i Ministarstva poljoprivrede, te da su uz pomoć EU, otvoreni „novi horizonti“ razvoja DNRL.

Ministarka Jelena Tanasković se zahvalila na pomoći koju je EU u prethodnom periodu pružila Srbiji kroz IPA i fondove dvostruke namene, kroz koje je do sada sprovedeno 74 projekata vezanih za bezbednost hrane u Srbiji odnosno poglavlje 12, implementiranih u okviru pet tranši u ukupnom iznosu od 8,5 miliona evra.

Tanasković je izrazila nadu da će Srbija i EU dobru trgovinsku saradnju razvijati i u narednom periodu uz povećanje izvoza proizvoda sa dodatnom vrednošću, u čemu će, kako je istakla, pomoći i laboratorija koja garantuje bezbednost hrane.

EU svakako predstavlja najznačajnijeg spoljno-trgovinskog partnera Srbije na čijem tržištu je u prethodnoj godini završilo 55 odsto vrednosti izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije, podsetila je Tanasković.

Ambasador Emanuel Žiofre je ukazao da je poljoprivreda glavni sektor pomoći EU Srbiji, i da je EU već stavila Srbiji na raspolaganje 175 miliona evra kroz IPARD II program.

Ambasador Emanuel Žiofre je naglasio da je ponosan što je u DNRL, instituciji koja je izgrađena i opremljena zajedničkim naporima EU i Srbije.

„Već je odigrala tako ključnu ulogu tokom pandemije kovida 19 kada je pomogla u postupcima testiranja. I biće tu i u slučaju bilo kakve buduće epidemije izazvane hranom ili slične krize.“, rekao je Žiofre.

Goran Zebić je najavio, ova oprema značajno će doprineti povećanju i proširenju laboratorijskih kapaciteta u oblastima kvaliteta i bezbednosti hrane i fitosanitarne bezbednosti. Oprema je veoma važna za naš rad, tako da DNRL ovom prilikom izražava posebnu zahvalnost Delegaciji EU u Republici Srbiji što je odobrila nabavku opreme iz fonda dvostuke namene EU.

Oprema Pacbio Sequel IIe je instrument za implementaciju sekvenciranja treće generacije uređaj napredne tehnologije u ispitivanju bezbednosti hrane. Sequel IIe je otvorio potpuno novu dimenziju naših aktivnosti u oblasti istraživanja biodiverziteta ICP MS/MS, LC-MS-MS and GC-MS su uređaji koji značajno doprinose nadogradnji i proširenju laboratorijskih kapaciteta u oblastima kvaliteta hrane, bezbednosti hrane i fitosanitarne bezbednosti.

28.11.2022


Galerija fotografija