Дирекција за националне референтне лабораторије ДНРЛ, угостила је делегацију министарства пољопривреде шумарства и водопривреде предвођену министарком Јеленом Танасковић и делегацију Европске уније у Републици Србији предвођену Амбасадором Емануелом Жиофреом. 

Посети је присуствовала и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић. Директор Дирекције за националне референтне лабораторије Горан Зебић упознао је делегације Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде и Европске уније са радом лабораторија у саставу Дирекције и презентовао опрему набављену из фонда двоструке намене ЕУ.

Министарка Јелена Танасковић је том приликом истакла да у ДНРЛ постоји много примера дугогодишње успешне сарадње Делегације ЕУ у Србији и Министарства пољопривреде, те да су уз помоћ ЕУ, отворени „нови хоризонти“ развоја ДНРЛ.

Министарка Јелена Танасковић се захвалила на помоћи коју је ЕУ у претходном периоду пружила Србији кроз ИПА и фондове двоструке намене, кроз које је до сада спроведено 74 пројекaта везаних за безбедност хране у Србији односно поглавље 12, имплементираних у оквиру пет транши у укупном износу од 8,5 милиона евра.

Танасковић је изразила наду да ће Србија и ЕУ добру трговинску сарадњу развијати и у наредном периоду уз повећање извоза производа са додатном вредношћу, у чему ће, како је истакла, помоћи и лабораторија која гарантује безбедност хране.

ЕУ свакако представља најзначајнијег спољно-трговинског партнера Србије на чијем тржишту је у претходној години завршило 55 одсто вредности извoзa пoљoприврeдно-прехрамбених прoизвoдa Србиje, подсетила је Танасковић.

Амбасадор Емануел Жиофре је указао да је пољопривреда главни сектор помоћи ЕУ Србији, и да је ЕУ већ ставила Србији на располагање 175 милиона евра кроз ИПАРД II програм.

Амбасадор Емануел Жиофре је нагласио да је поносан што је у ДНРЛ, институцији која је изграђена и опремљена заједничким напорима ЕУ и Србије.

„Већ је одиграла тако кључну улогу током пандемије ковида 19 када је помогла у поступцима тестирања. И биће ту и у случају било какве будуће епидемије изазване храном или сличне кризе.“, рекао је Жиофре.

Горан Зебић је најавио, ова опрема значајно ће допринети повећању и проширењу лабораторијских капацитета у областима квалитета и безбедности хране и фитосанитарне безбедности. Опрема је веома важна за наш рад, тако да ДНРЛ овом приликом изражава посебну захвалност Делегацији ЕУ у Републици Србији што је одобрила набавку опреме из фонда двостуке намене ЕУ.

Опрема Pacbio Sequel IIe је инструмент за имплементацију секвенцирања треће генерације уређај напредне технологије у испитивању безбедности хране. Sequel IIe је отворио потпуно нову димензију наших активности у области истраживања биодиверзитета ICP MS/MS, LC-MS-MS and GC-MS су уређаји који значајно доприносе надоградњи и проширењу лабораторијских капацитета у областима квалитета хране, безбедности хране и фитосанитарне безбедности.

28.11.2022


Галерија фотографија