Naslovna »
Kvalitet mleka, higijena muže i uzorkovanje sirovog mleka, jun 2019
Direkcija za nacionalne referentne laboratorije, organizuje i poziva vas na seminar pod nazivom KVALITET MLEKA, HIGIJENA MUŽE I UZORKOVANјE SIROVOG MLEKA, JUN 2019
Kako bi podržali napore u ispunjavanju zahteva za pravilnu i kvalitetnu proizvodnju sirovog mleka kao i službene kontrole parametara sirovog mleka na celokupnoj teritoriji Republike Srbije MINISTARSTVO POLjOPRIVREDE ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE, Direkcija za nacionalne referentne laboratorije uz podršku UNDP Srbija, organizuje seminar pod nazivom „KVALITET MLEKA, HIGIJENA MUŽE I UZORKOVANјE SIROVOG MLEKA“.
Ministarstvo preduzima aktivnosti i ulaže značajna materijalna sredstva za unapređenje kvaliteta proizvodnje mleka u Republici Srbiji. U proteklom periodu obezbedili smo neophodne uslove za ispitivanje sirovog mleka u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije, Laboratorija za bezbednost hrane, hrane za životinje i ispitivanje kvaliteta mleka. Laboratorija je akreditovana prema standardu SRPS ISO/IEC 17025:2017 i sprovodi analize sirovog mleka, koristeći najsavremneiju opremu.
Cilј seminara je unapređenje znanja o kvalitetu i oceni sirovog mleka, faktorima koji utiču na rezultate ispitivanja, pravilnom uzorkovanju sirovog mleka, značajnosti sprovođenja kontrole sirovog mleka u skladu sa zakonskom regulativom i pravilnicima kao i subvencionisanju kvaliteta sirovog mleka na osnovu rezultata dobijenih ispitivanjem u ovlašćenoj laboratoriji.
Pozivamo vašeg predstavnika za kvalitet i ocenu sirovog mleka. Po završenom seminaru, učesnicima seminara će se izdati potvrda-sertifikat.
Datum seminara |
24-25.06.2019. |
Mesto održavanja |
Direkcija za nacionalne referentne laboratorije, Beograd |
Adresa održavanja |
Batajnički drum 7 deo, broj 10, Zemun |
Predavači |
dr Slavolјub Stanojević |
program seminara
9:00-10:00h |
Registracija učesnika |
10:00-10:20h |
Uvodna reč i otvaranje |
10:10-10:50h |
Higijena na farmi za proizvodnju mleka |
11:00-11:45h |
Kvalitet sirovog mleka, uticaj na hemijski sastav, ukupan broj bakterija, broj somatskih ćelija, ostatke antibiotika i aflatoksina |
11.45-12.00h |
Pauza |
12.00-12.30h |
Pravilnik o kvalitetu sirovog mleka i obaveza analiza sirovog mleka i Pravilnik o veterinarsko-sanitarnim uslovima, odnosno opštim i posebnim uslovima za higijenu hrane životinjskog porekla, kao i o uslovima higijene hrane životinjskog porekla. |
12.35-13.00h |
Uzorkovanje sirovog mleka transport i čuvanje uzoraka do analize. |
13.00-13.10h |
Pauza |
13.10-13.45h |
Metode ispitivanja sirovog mleka, faktori koji utiču na rezultate ispitivanja i obezbeđivanje validnosti rezultata. Specifični zahtevi za uzorkovanje. |
13.30-14.00h |
Diskusija |
Prijave za seminar poslati do 18.06.2019. na e-mail svetlana.djogostanojevic@minpolj.gov.rs popunjavanjem obrazca u prilogu.
Po prijavlјivanju dobićete obaveštenje kog dana je vaš predstavnik raspoređen za pohađanje seminara.
U slučaju većeg broja prijavlјenih učesnika seminar će se organizovati u dodatnim terminima. Za informacije kontaktirati radnim danom na 011/377-20-94, u periodu od 10:00-12:00hPreuzmite tekst u pdf formatu.
Preuzmite obrazac za prijavu u word formatu.