Дирекција за националне референтне лабораторије, Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде учествовала је на Међународној конференцији ''Будућност биотехнологије'' три перспективе: привреда, држава, наука. Конференција је организованa 20. октобра 2022. у Палати Србијe у Београду. Домаћини конференције је Влада Републике Србије и Светски економски форум, уз подршку Програма Уједињених нација за развој.

Конференција је окупила лидере из јавног и приватног сектора, као и академску заједницу, са циљем унапређења сарадње и размене знања и искуства у три области: биотехнологије, биоинформатике и биоинжењеринга у оквиру три перспективе привреде, државе и науке.

Дирекција за националне референтне лабораторије у  „мингларијуму“, била је домаћин стола предвођена директором Гораном Зебићем заједно са биохемичарем Стевом Јовандићем и молекуларним биологом Ањом Вукасн. Дирекција за националне референтне лабораторије разменила је искуства са многобројним међународним и домаћим учесницима у области биотехнологије и технолошког развоја. Представљене су могућности и активности у области биодиверзитета,  биотехнологији и биоинжењеринга. Поред многобројних саговорника посебно задовољство било је угостити једну од говорника Међународне конференцији ''Будућност биотехнологије'' др Јелену Беговић директорку Института за молекуларну генетику и генетички инжињеринг Универзитета у Београду (ИМГГИ) и др Валентину Ђорђевић редовног професора и шефа Лабораторије за молекуларну биологију  на ИМГГИа. Размотрене су даље заједничке активности и продубљивање сарадње у области биодиверзитета и биотехнологије.

Након церемоније отварања, многобројних стручних панела на овој међународној конференцији представљен је пројекат изградње  „БИО4“ кампуса, новог биоекономског чворишта у Европи управо овде у Београду.

„БИО4“ кампус ће заузимати скоро 20 хектара земље, фокусирајући се на 4 кључне теме: Биомедицине - медицина заснована на примени принципа научних достигнућа у клиничкој пракси, Биотехнологије - коришћење живих организама и њихових деривата за развој или производњу корисних производа и процеса; Биоинформатике – примена рачунских алата и анализа за усвајање и тумачење биолошки података; Биодиверзитет - студије о разноврсност живота уопштено на нивоу земље, од гена преко организма и еко система.

У рад „БИО4“ кампуса укључиће се девет научних института, пет факултета Универзитета у Београду.  Овај научно-технолошк парк у Београду, у потпуности пружаће подршку „БИО4“ стартаповима. Биће то истраживачко-развојни центри: фармацеутике, биотехнологије и животним наукама и компанијама. To ће бити место за конвенције и мултимедију, музејски центар за неговање сарадње и место акредитованих објеката за животиње.

Једноставно,  биће то дом мултидисциплинарног скупа становања, стварања идеалног екосистема за иновације ...

„БИО4“ ће бити кампус, али већ сада је платформа за повезивање и подстицање сарадње.

Србија креира могућности, ми смо део решења.

Више о конференцији и програм конференције можете видети на biotechff.gov.rs

Погледај и невероватан видео “Покретања центра за четврту индустријску револуцију” и рекапитулирајући видео конференције:
https://www.youtube.com/watch?v=DtHriexVwlM&t=109s
https://www.youtube.com/watch?v=OKJcVBpMDsw